Fenningerová vyhrala SP, Gutová má malý glóbus za super-G

13.03.2014 Celý región

Lenzerheide 13. marca (TASR) - Rakúska lyžiarka Anna Fenningerová sa stala celkovou víťazkou alpského Svetového pohára v sezóne 2013/2014. Dvadsaťštyročná univerzálka skončila v štvrtkovom finálovom super-G vo švajčiarskom Lenzerheide druhá s odstupom 61 stotín za víťaznou domácou pretekárkou Larou Gutovou, čo jej stačilo na zisk premiérového veľkého krištáľového glóbusu v kariére.

Fenningerová má v priebežnom hodnotení SP pred záverečnými dvoma špeciálnymi disciplínami pred druhou Mariou Höflovou-Rieschovou náskok 91 bodov, no Nemka ju už nemôže ohroziť, keďže sezónu po páde v stredajšom zjazde a ťažkých zraneniach už ukončila. Tretia Gutová stráca v celkovom poradí na Fenningerovú už nedostižných 215 bodov.

Radosť mala aj Gutová, ktorá si triumfom zabezpečila malý glóbus za super-G. Pre bronzovú medailistku zo zjazdu zo ZOH v Soči je to prvá trofej v prestížnom seriáli. Tretie miesto vo štvrtkovej súťaži obsadila vlaňajšia celková víťazka SP Tina Mazeová zo Slovinska (+0,95). "Je to geniálne. Je krásne vyhrať záverečný super-G sezóny tu vo Švajčiarsku a k tomu získať ešte aj malú guľu," tešila sa 22-ročná Gutová, ktorá slávila siedmy triumf v sezóne a jubilejný desiaty v kariére, z toho šiesty v super-G. V Lenzerheide dosiahla pred domácim obecenstvom víťazný double, v stredu na zjazdovke Silvana Beltramettiho vyhrala zjazd.

Fenningerová zažíva fantastickú sezónu, okrem veľkej krištáľovej "gule" získala vo februári na ZOH v Soči zlatú medailu v super-G a striebro v obrovskom slalome. A to má ešte v nedeľu šancu vybojovať malý glóbus v "obráku", v priebežnom poradí disciplíny stráca na Švédku Jessicu Lindellovú-Vikarbyovú iba štrnásť bodov. "Nemám slov. Ešte stále tomu nemôžem uveriť, čo som dosiahla. Dnes mi od začiatku všetko vychádzalo, na trati som vydala zo seba maximum a stačilo to na celkový úspech. Je to neuveriteľné," vyznala sa Fenningerová v prvom televíznom interview. Neskôr pre agentúru DPA uviedla: "Pre moju hlavu bolo extrémne dôležité víťazstvo na olympiáde. Po ňom spadol zo mňa všetok tlak a mohla som jazdiť uvoľnene. Ďakujem všetkým, ktorí so mňou spolupracovali, bez môjho tímu by som to nedokázala."

Salzburčanka sa stala prvou rakúskou držiteľkou veľkého glóbusu od roku 2007, keď získala prvenstvo v sezónnom hodnotení Nicole Hospová. Hoci jej k trofeji výrazne pomohlo zranenie Höflovej-Rieschovej, jej úspech žiadna z konkurentiek nespochybňuje. "Anna je superzjazdárkou. Je veľmi talentovaná a stále na sebe pracuje. Gratulujem jej, že sa jej to podarilo," zložila poklonu sezónnej víťazke Mazeová, ktorá vlani ovládla ročník s rekordným počtom 2414 bodov. "Je cool, že vyhrala veľký glóbus. V Rakúsku čelila veľkému tlaku, no ona to zvládla a ukázala všetkým, že na to má," dodala na adresu Fenningerovej Gutová.

Výsledky finálového super-G žien:
1. Lara Gutová (Švajč.) 1:17,14 min., 2. Anna Fenningerová (Rak.) +0,61 s, 3. Tina Mazeová (Slovin.) +0,95, 4. Nicole Schmidhoferová +1,08, 5. Regina Sterzová (obe Rak.) +1,45, 6. Nadia Fanchiniová (Tal.) +1,59, 7. Cornelia Hütterová (Rak.) +1,86, 8. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +2,07, 9. Kajsa Klingová (Švéd.) +2,08, 10. Julia Mancusová (USA) +2,20

Priebežné poradie v SP: 1. Fenningerová* 1271 bodov, 2. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1180, 3. Gutová 1056, 4. Mazeová 964, 5. Tina Weiratherová (Licht.) 943, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) 773, ..., 119. Jana GANTNEROVÁ (SR) 1

Konečné poradie v super-G (po 6 súťažiach): 1. Gutová 448, 2. Fenningerová 357, 3. Weiratherová 310, 4. Elisabeth Görglová (Rak.) 240, 5. Höflová-Rieschová 216, 6. Nicole Hospová (Rak.) 213
*-už istá celková víťazka SP
 

Vyberte región